2 Ekim 2012 Salı

Tretinoin Topikal (Tretinoin Cream)



Tretinoin topikal Nedir



Tretinoin vücut hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olan A vitamininin topikal (cilde sürülebilen) bir formudur.
Tretinoin Akne (sivilce); ciltteki benek benek renk bozuklukları için bir ilaçtır.


Tretinoin, burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Tretinoin topikal Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir

Güneş ışınlarına veya yapay UV ışınlarına (güneş lambaları veya solaryum gibi) maruz kalmaktan kaçınınız. Tretinoin topikal cildinizi güneş ışınlarına karşı hassas hale getirebilir ve güneşe maruz kaldığınızda güneş yanıkları oluşabilir. Eğer güneşli bir havada dışarıda olmanız gerekiyorsa en az 45 faktör güneş koruyucu krem kullanınız ve koruyucu giysiler giyiniz.

Bu ilacı gözünüze, ağzınıza, burnunuza veya dudaklarınıza temas ettirmeyiniz. Eğer ilaç bu bölgelerden birine temas ederse su ile yıkayınız. Tretinoin’i güneşten veya rüzgardan yanmış ciltlerde ya da kuru, çatlamış, tahriş olmuş veya bozuk ciltlerde kullanmayınız. Yara olmuş veya egzamalı bölgelerde de bu ilacı kullanmayınız. Tretinoin topikal’i kullanmadan önce bu gibi rahatsızlıkların iyileşmesini bekleyiniz. İlacın etki göstermediğini düşünseniz bile ilacı size reçete edilen sürenin tamamı boyunca kullanınız. Cildinizde iyileşmeler görülmesi birkaç hafta ya da birkaç ay sürebilir.

Tretinoin topikal’i akne (sivilce) tedavisi için kullanıyorsanız ilacı kullanmaya başladığınızda aknelerinizin durumu kısa bir süre kötüleşebilir. Eğer cilt tahrişi artarsa ya da akneleriniz 8 ila 12 hafta arasında düzelmez ise doktorunuzla görüşünüz.


Tretinoin topikal Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?


Eğer Tretinoin’e ve / veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine alerjiniz varsa bu ilacı kullanmayınız.


Gebelik ya da Emzirme Döneminde Tretinoin topikal’i Kullanabilir miyim?


FDA gebelik kategorisi C. Bu ilaç doğmamış bebek için zararlı olabilir. Hamileyseniz veya tedavi sırasında gebe kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söylemelisiniz. Tretinoin topikal anne sütüne geçer. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuzun izni olmadan Tretinoin topikal kullanmayınız.

Tretinoin topikal’i Nasıl Kullanmalıyım?

Tretinoin topikal’i tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Tretinoin’i daha fazla uygulamak veya daha sık uygulamak iyileşme süresini hızlandırmaz veya etkilerini arttırmaz tam aksine yan etkilerin artmasına sebep olabilir. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Tretinoin topikal’i uygulamadan önce ve uyguladıktan sonra ellerinizi yıkayınız. Uygulama yapmadan önce Tretinoin topikal’i süreceğiniz bölgeyi temizleyiniz ve iyice kurulayınız. İlacı ilgili cilt bölgesine ince bir tabaka halinde düzgün bir şekilde uygulayınız ve uygulama sonrasında parmaklarınızla hafifçe masaj yapınız.

Tretinoin topikal’i uyguladığınız alanı en az 1 saat boyunca yıkamayınız. Uygulamadan sonraki en az bir saat boyunca aynı bölgeye başka bir cilt ürünü uygulamayınız.

Tretinoin topikal güneş ışınlarından korunma, etkili güneş koruyucu kullanımı ve koruyucu giysilerin giyilmesi gibi komple bir cilt koruma programının bir parçası olarak kullanılmalıdır.

İlacın etki göstermediğini düşünseniz bile ilacı size reçete edilen sürenin tamamı boyunca kullanınız. Cildinizde iyileşmeler görülmesi birkaç hafta ya da birkaç ay sürebilir. Tretinoin topikal’i akne (sivilce) tedavisi için kullanıyorsanız ilacı kullanmaya başladığınızda aknelerinizin durumu kısa bir süre kötüleşebilir. Eğer cilt tahrişi artarsa ya da akneleriniz 8 ila 12 hafta arasında düzelmez ise doktorunuzla görüşünüz.

Bir Doz Uygulamayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz uygulamayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu uygulayınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa uygulamadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende uygulamaya devam ediniz. Unuttuğunuz dozu telafi etmek için çift doz ilaç uygulamayınız.

Fazla Doz Uygularsam Ne Olur

Tretinoin topikal’in ciddi doz aşımı semptomlarına sebep olması beklenmez.

Sadece ilerleyen saatlerde batma hissi oluşacaktır, bundan endişelenmenize gerek yok fakat istikrarlı bir tedavi için önerilen dozun tekrar aşılmaması gerekir, buna doktorunuz cilt yapınıza göre karar verecektir.

Tretinoin topikal Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Güneş ışınlarına veya yapay UV ışınlarına (güneş lambaları veya solaryum gibi) maruz kalmaktan kaçınınız. Tretinoin topikal cildinizi güneş ışınlarına karşı hassas hale getirebilir ve güneşe maruz kaldığınızda güneş yanıkları oluşabilir. Eğer güneşli bir havada dışarıda olmanız gerekiyorsa en az 45 faktör güneş koruyucu krem kullanınız ve koruyucu giysiler giyiniz.

Bu ilacı gözünüze, ağzınıza, burnunuza veya dudaklarınıza temas ettirmeyiniz. Eğer ilaç bu bölgelerden birine temas ederse su ile yıkayınız. Tretinoin’i güneşten veya rüzgardan yanmış ciltlerde ya da kuru, çatlamış, tahriş olmuş veya bozuk ciltlerde kullanmayınız. Yara olmuş veya egzamalı bölgelerde de bu ilacı kullanmayınız. Tretinoin topikal’i kullanmadan önce bu gibi rahatsızlıkların iyileşmesini bekleyiniz.

Bu ilacın kullanımı sırasında sert sabunlar, şampuanlar, cilt temizleyiciler, saç boyaları, kalıcı kimyasallar, tüy dökücü, ağda, alkollü veya kireçli cilt ürünleri gibi ciltte tahrişe sebep olabilecek ürünler kullanmaktan kaçınınız. Doktorunuz tarafından aksi söylenmedikçe başka cilt ürünleri kullanmayınız.

Tretinoin topikal’in Yan Etkileri:
Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz Tretinoin topikal kullanımını durdurunuz ve hemen acil sağlık yardımı alınız : ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Daha hafif yan etkiler görülmesi daha muhtemeldir. Aşağıdaki hafif yan etkilerden herhangi birine sahipseniz doktorunuz ile görüşünüz:

belirli bölgelerde kızarıklık, şişme, kabuk oluşumu;


ciltte kuruluk;


ciltte hafif renk bozulması.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza başvurunuz. Yan etkiler ile ilgili tıbbi tavsiyeler için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Tretinoin topikal’i Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?


Tretinoin topikal’i oda sıcaklığında nemden ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.

  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş

Sivilce ile ilgili bu blogda yazılan yazılar genel bilgilerin derlenmesi sonucu oluşan bilgilerdir. Bu blog hastalık teşhis veya tedavisi amacı taşımaz. Bir cilt sorununuz varsa ilgili doktora muayene olunuz. Blogda yazılan kozmetik uygulama vb. tariflerin insanları yönlendirmek gibi bir amacı yoktur. Yazdıklarımız bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa ulaşmakla yukarıda yazdığımız durumları kabul etmiş olursunuz. Blogumda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir.

Benzer Yayınlar

Tretinoin Topikal (Tretinoin Cream)
4/ 5
Oleh

Soru Sor
avatar
Adsız
16 Aralık 2016 23:45

Ben kullanıyorum iyi bir ilaç çok işe yarıyor

Cevapla
avatar
CCC
23 Ekim 2017 05:56

Çok teşekkür ederim. Allah razı olsun. İyice aydınlatdınız :)

Cevapla
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş