Lavanta Suyu Kullanımı
Lavanta bitkisi, ballıbabagiller familyasından Lavandula cinsini oluşturan Akdeniz kökenli bitki türlerinin ortak adına Lavanta denir. Atlas Okyanusu adalarından Akdeniz ülkelerine ve Hindistana kadar uzanan geniş bir alanda yetişmektedir. Lavanta çalı görünümlü, toplu başak biçiminde mavi, morumsu ya da kırmızı çiçekler açan bitkilerdir. Lavanta, dağlarda, 1000-1800 m arasında yüksekliklerde yetişir.
Kurutularak dolaplara konan çiçekleri giysileri böceklerden korur. Batı Anadolunun makiliklerinde yetişen karabaş otu olarak adlandırılan lavanta çiçeklerinden tıbbi fayda sağlanır. Lavanta çiçekleri için süs bahçesi yetiştiriciliğinde kullanılır, ana kullanım alanlarında birisi
esansiyel yağıdır, ayrıca Avrupa mutfağı yemeklerde kullanılır ve bir takım geleneksel tedavi metodları için lavanta ve lavanta yağından faydalanılır. Ayrıca tohumlarından çıkan lavanta suyu iyi bir cilt bakım toniğidir. Lavantadan rahatlatıcı, ferahlatıcı, uyarıcı etkisi ve hoş kokusu cilde tazelik ve canlılık veren, vücut kokularının giderilmesine yardımcı olan lavanta sabunu elde edilir.
Lavanta Suyu
Lavanta çiçek ve tohumlarından destilie yoluyla elde edilen, saf lavanta suyu. Lavanta suyu uzak doğu ve Avrupalı kadınların bakımlarda kullandıkları suların başında gelmektedir. Lavanta özellikle ABD ve Fransız kadınları tarafından yapılan bakımlarda özel yer almaktadır. Naturel bakım kürleri içerisinde yer alan lavanta kürü için lavanta suyu vazgeçilmezdir.
Lavanta kürü için kullanımı yanında saf olarak cilt toniği olarak kullanılabilir. Geleneksel olarak özellikle sivilcelere karşı cilt toniği olarak kullanılır, sivilceler için lavanta kürü yüzyıllardır kullanılır.
Lavanta suyu saç bakımında da kullanılan bir sudur. Saç derisi üzerinde olumlu etkileri bilinmektedir. Tabi, bu bahsedilen etkiler yüzyıllardır süren kullanımlar sonucu ortaya çıkmış ve doğruluğuna inanılan etkilerdir, konu hakkında bilimsel çalışmalar çok kısıtlıdır. Bunun ilk nedeni, bu noktalarda yapılan çalışmalar genelde etken madde araştırmalarıdır ve yapılan çalışmalar yüzlerce etken madde içeren bu bitkisel ürünlerden ziyade iyi geldiği anlaşılan maddeler üzerine yoğunlaşılmasından kaynaklanmaktadır.
Lavanta suyu içeriği
Lavanta içeriğinde da bulunan çeşitli etken maddeler şunlardır;
Monoterpenes: alpha-pinene, beta-pinene, beta-ocimene, camphene, camphor, limonene, pcymene, sabinene, terpinene
Monoterpene alcohols: alpha-terpineol, borneol, lavandulol, linalool, p-cymen-8-ol, transpivocarveol
Monoterpene aldehydes: cumin aldehyde
Monoterpene ethers: 1,8-cineole (eucalyptol)
Monoterpene esters: linalyl acetate, terpenyl acetate
Monoterpene ketones: carvone, coumarin, cryptone, fenchone, methylheptenone, n-octanone, nopinone, p-methylacetophenone
Benzenoids: eugenol, coumarin, cavacrol, hydroxycinnamic acid, rosmarinic acid, thymol
Sesquiterpenes: caryophyllene, caryophyllene oxide, alpha-photosantanol, alphanorsantalenone, alpha-santalal
Kaynak:
www.doakozmetik.com
Sivilce ile ilgili bu blogda yazılan yazılar genel bilgilerin derlenmesi sonucu oluşan bilgilerdir. Bu blog hastalık teşhis veya tedavisi amacı taşımaz. Bir cilt sorununuz varsa ilgili doktora muayene olunuz. Blogda yazılan kozmetik uygulama vb. tariflerin insanları yönlendirmek gibi bir amacı yoktur. Yazdıklarımız bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa ulaşmakla yukarıda yazdığımız durumları kabul etmiş olursunuz. Blogumda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir.
Benzer Yayınlar
Lavanta Suyu Kullanımı
4/
5
Oleh
Unknown