Makyaj Ve Kozmetik Sivilce Yapar Mı
Günümüzde, piyasada yaygın olarak bulunan çeşitli kozmetik ürünler, sivilce sorununa kısmen veya tamamen çözüm sunabilirler. Bazen de ürünlerin kendisi sivilce nedeni olabilir. Yani bu tür ürünler, hem sivilceyi başlatabilir hem de mevcut olan sivilce sorununu şiddetlendirebilir. Kozmetik sivilcesi, genellikle yanak, alın ve çenede, kırmızı kabarıklık ve komedonlar şeklinde görülür.
Makyaj Malzemesi Sivilce
Yeni bir makyaj malzemesi veya bakım ürünü kullanmaya başladığınızda, bu tür yakınmalarınız olursa, kullandığınız malzemeyi bırakmanız gereklidir. Kozmetik kullanımında dikkat edilmesi gereken başlıca kurallar şunlardır: - Yağlı ürünler kullanılmamalıdır. Pek çok kozmetik ürününün içinde var olan yağlar, sivilceyi şiddetlendirir. Özellikle kremler, losyonlar, fondoten ve güneşten koruyucu ürünler yağ içerebilir. Bu ürünleri alırken, “komedon yapmayan (non-comedogenic)” ve “yağsız (oil-free)” ibaresi olan ürünler tercih edilmelidir. - Parlak göz farları, allık ve pudralar, bir mineral olan mika içerir.
Mika, yapısı nedeniyle gözenekleri tahriş edebilir ve tıkayabilir. Bu yüzden az parıltılı ürünler kullanılması uygundur. Bazı allıklarda kullanılan, kırmızı rengi veren boyalar sivilce yapabilir. - Allık kullanımı sonrası yanakta sivilce artışı gözlemliyorsanız, o ürünü kullanmamanız gereklidir. Yağlı ve sivilceli cilt sorunu olanlar, krem allık yerine toz allık kullanmalıdırlar. Çünkü krem allık, komedon oluşumuna yol açabilir.
Kozmetik sivilce
- Yoğun göz kremleri ve yağlı göz makyajını temizleyen malzemeler, göz çevresinde “milia” olarak adlandırılan yağ kistlerine neden olabilir. Ayrıca deride yayılarak alın, yanak ve şakakta sivilce yapabilirler.
- Saç ürünleri, koruyucu maddeler ve yağlar içerir. Bu yüzden sivilceye eğilimi olan cilde sahip olanlar saç ürünlerini dikkatle kullanmalıdırlar. Saç spreyi sıkarken yüz korunmalıdır.
- Ayrıca yağ, köpük, jel ve pomatlar sürülürken saç çizgisi geçilmemelidir. Saç ürünleri, terleme yoluyla cilde yayılarak yeni sivilce yapabileceği için, egzersiz yaparken ve yatarken kullanılmamalıdır.
- Egzersiz esnasında makyaj yapılmamalıdır. Sivilce yapmayan makyaj malzemesi ve kremler bile, terlendiği takdirde gözenekleri tıkayabilir. Egzersiz sonrası mutlaka yıkanılmalıdır. Terleme sivilce yapmaz diye bilinmesine rağmen, yine de sivilceye eğilimli olanlarda, gözenekleri tahriş ederek sivilce yol açabilir.
- Dudak etrafında sivilceler yoğunsa, dudağa kullanılan parlatıcı veya rujlardan şüphelenmek gerekir. Zaten, yağlı baza sahip olan ruj ve parlatıcılar, pek çok komedojenik madde içerir. Ne kadar parlama özellikleri varsa, o oranda gözenekleri tıkama olasılığı yüksektir. O yüzden daha çok mat olanlar tercih edilmelidir. Son olarak kozmetik ürünleri alırken dikkatli olun.
Özellikle fondoten, pudra, nemlendirici ve güneşten koruyucu alırken, ürün ambalajının üzerinde “yağsız (oil-free)” ve “komedon yapmayan (non-comedogenic)” ibaresi olmasına dikkat edin.
Kozmetik ürünlerin içindeki komedon yaptığı bilinen maddeler:
- Sodium lauryl sulfate
- Isopropyl isostearate
- Isopropyl myristate
- Butyl stearate
- Hexadecyl alcohol
- Lauryl alcohol
- Oleic acid
- Lanolin
- Cooa butter (kakao yağı)
Sivilce tedavisinde kullanılan başlıca kozmetikler
Salisilik Asit Deride Soyucu Etki, İltihap Baskılayıcı Etki Hassas Ciltlerde Komedolitik Etki
Glikolik Asit Deride Soyucu Etki Komedolitik Etki
Lactobionik Asit Nemlendirici, Deride Soyucu Etki Antioksidan Etki Nemlendirici Komedolitik Etki
Retnly Propionate A vitamini türü ilaçlara benzer zayıf etki, az tahriş Hassas Ciltlerde Komedolitik Etki
Retinol A vitamini türevi ilaçlara benzer zayıf etki Komedolitik Etki
Niacinamide Hafif Soyucu Etki Yağlanmada Azalma Peeling Etkisi
Çinko İltihap Baskılayıcı Etki Ağızdan veya Tropikal Tedavi
Sivilcesi olanlar fondoten ve pudradan uzak durmalıdırlar. Sivilce şikayeti olanlar sosyal yaşamları gereği sivilceleri makyaj malzemeleri ile kapatma eğilimindedirler. Ancak bu tür ürünler gözenekleri tıkar ve sivilceler daha fazla artar. Çok gerekmedikçe fondoten ve pudra kullanmayın. Çok gerekli ise yağsız olanları tercih edin. Ancak yağsız denilen ürünlere bile çok güvenmeyin. Gözlemleyin, eğer siyah noktacık ve sivilceleriniz bu tür ürünleri kullandıktan sonra artıyor ise o ürünü bırakın.
Kaynak:
https://www.panzehir.org/sivilce-olusumunda-makyaj-ve-kozmetik-urunlerin-etkisi-nedir.html
Sivilce ile ilgili bu blogda yazılan yazılar genel bilgilerin derlenmesi sonucu oluşan bilgilerdir. Bu blog hastalık teşhis veya tedavisi amacı taşımaz. Bir cilt sorununuz varsa ilgili doktora muayene olunuz. Blogda yazılan kozmetik uygulama vb. tariflerin insanları yönlendirmek gibi bir amacı yoktur. Yazdıklarımız bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa ulaşmakla yukarıda yazdığımız durumları kabul etmiş olursunuz. Blogumda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir.
Benzer Yayınlar
Makyaj ve Kozmetik Sivilce Yapar mı
4/
5
Oleh
Unknown