2 Ağustos 2014 Cumartesi

Sivilce

Sivilce Nedir


Sivilce tıp literatüründe akne olarak adlandırılan sivilce en çok rastlanan cilt problemidir. İnsanların %80’i hayatının bir döneminde muhakkak sivilce problemi yaşamaktadır. Sivilce derimizde bulunan yağ bezlerinde oluşan bir hastalıktır. Bu yüzden sivilce sorununuz varsa sivilce tedavisi için muhakkak bir hekim muayenesinden geçmelisiniz. 


Sivilce cildimizde bulunan yağ bezlerinin salgıladığı yağın deri yüzeyine çıkamamasından oluşur. Ergenlik sivilcelerinin oluşumu buna bağlıdır. Ergenlikte yağ bezleri daha çok çalışırlar, bu salgılanan yağın deriden dışarı atan kanal tıkandığında sivilce oluşur. Akne Cildinizi temizlemeniz sivilcelere tek başına yeterli gelmez. Çünkü cildimizde onlarca bakteri yaşar, sivilcelere neden olan P. Acnes isimli bir bakteridir. Bu bakteri aşırı sebum üretimi sonucu yağ bezlerinin tıkalı olan kanallarından içeri girerek yağ bezelerinde iltihap oluştururlar. İşte akne de denilen, şişkin sivilceler böyle oluşur. 


Sivilcenin çok olması veya az olması, büyük ya da küçük olmasına bakılmaksızın, sivilceleriniz için dermatolog bir hekime muayene olmanız birincil şarttır. Çünkü hekim, doğru teşhisi koymaya ve tedavi için doğru yönlendirmelerde bulunmaya yetkili tek kişidir. Özellikle çevrenizden duyduğunuz, gazete ve internette okuduğunuz veya kozmetikçi ve aktar tavsiyesiyle ürün kullanmayınız. Bu telafisi olmayan sonuçlara yol açar. Tamamen bitkisel, doğal vb adla lanse edilen ürünlere şüpheli yaklaşın sadece bitkisel olabilecek tek şey bitki yağlarıdır, onun harici krem vb. kullanmamanız sizin faydanıza olacaktır. Çünkü sivilce tedavisi öyle kolay değildir. Hele pahalı kozmetik ürünlere çok fazla güvenmeyin, özellikle piyasada satılan sivilce kremlerinin sivilce tedavisine bir katkı sağlaması bir yana sivilce üreten cildinizi daha kötü yapması, işten bile değildir. 

Eğer doktor tavsiye etmediyse, özellikle krem kullanmaktan kaçınmanızda fayda var. Çünkü sivilce kremi diye satılan kremler, krem bazlarında bulunan petrolden elde edilen yağları ( petrolataum yani vazelin ve parafinium liqudium yani likit parafin) içerirler ki, bu yağları emen cildinizi siz ne kadar temizlerseniz temizleyin, özellikle petrol yağı olan vazelin yağ bezelerinize dolacak ve yeni sivilceler üretecektir. 

Sivilce Lekesi


Sivilce lekeleri, sivilcelerden kurtulsanız bile uzun süre geçmemekte, bu durum bir çok insanda ciddi sıkıntılar yaratmaktadır. Sivilce tedavisinin bir diğer önemi ise, sivilceleri oluşturan kist ve nodüllerin cildinizde leke bırakmasına mani olmaktır. Çünkü sivilce lekesi, iyileşme aşamasında ortaya çıkar. Sivilce izlerini geçirmek oldukça zordur. Ciltte sivilce izi kalmasını istemiyorsanız sivilcelerinizi sıkmamanız gerekiyor. 

Cildiniz sivilceli ise bakımına özen göstermelisiniz. Öyle her duyduğunuz şeyi cildinize uygulamaktan özellikle kaçınmalısınız. Her sakallı dedeniz, her bitki masum değildir. Tamamen bitkisel ürün bulmanız çok zordur, bu tamamen bitkisel safsatası bazı firmaların uydurduğu bir kavramdır. Tamamen bitkisel olabilecek şeyler sadece bitki yağları olabilir.  Ayrıca bitkiler cildinizde alerji yapabilirler, her bitki sivilcelerinize iyi gelmez, hatta bir çoğu hiç bir işe yaramaz. Tabi bu konuda belli bitkiler ve ürünler sivilceler üzerinde olumlu etkilere sahiptir. mesela çay ağacı yağı, lavanta yağı ve suyu, limon yağı, tarçın yağı, vb., ama bu sivilceli cildinize tam anlamıyla derman olacağı anlamına gelmez. Sonuç olarak işiniz zor ama imkansız değil. Evvela bir doktora görünün.
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş

Sivilce ile ilgili bu blogda yazılan yazılar genel bilgilerin derlenmesi sonucu oluşan bilgilerdir. Bu blog hastalık teşhis veya tedavisi amacı taşımaz. Bir cilt sorununuz varsa ilgili doktora muayene olunuz. Blogda yazılan kozmetik uygulama vb. tariflerin insanları yönlendirmek gibi bir amacı yoktur. Yazdıklarımız bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa ulaşmakla yukarıda yazdığımız durumları kabul etmiş olursunuz. Blogumda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir.

Benzer Yayınlar

Sivilce
4/ 5
Oleh