3 Ağustos 2014 Pazar

Lavanta Yağı

Lavanta Yağı

Lavanta tohumlarından elde edilen lavanta yağı buhar distilasyon metoduyla elde edilir. Eterik uçucu bir yağdır, tüm eterik yağlarda olduğu gibi lavanta yağı da saf olarak kullanılmaz. Lavanta suyundan elde edilen lavanta yağı genellikle çiçeklerden elde edilir. Lavanta esansiyel yağı  aynı zamanda, geleneksel parfümlerin yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca dünya genelinde oldukça yaygın kullanımı olan lavanta sabunu da lavanta yağından imal edilir.

Lavanta Yağı Kullanımı

Gelenekselleşmiş kullanım alanlarının ve tariflerinin çoğu bilimsel çalışmalardan ziyade kullanıcıların bildirimlerine dayanmaktadır. Lavanta yağının kullanım alanları ve kullanım teknikleri şöyledir;
Buhar yoluyla:
Lavanta yağı sıcak suyun içerisine damlatılarak kullanım alanları mevcuttur. Bu kullanım ile özellikle banyoda kullanıldığında, baş ağrısı, gerilim ve depresyona, baş dönmelerine, baş ağrılarına, iştahsızlık, sinirlere, titremelere, genel güçsüzlüğe, uyku düzensizliğine iyi geldiği kullanıcılar tarafından belirtilmekte, geleneksel olarak kullanılmaktadır.
Su ile seyreltilerek:
Lavanta yağı saç derisi özellikle seboreik dermatit ve cildi dezenfekte amacıyla kullanılır, kan dolaşımını artırdığı ve solunum sorunlarına iyi geldiği bildirilmektedir. Ağız içerisindeki küçük yaraları dezenfekte ettiği bilinmekte geleneksel bir uygulama metodu olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Lavanta adını temizlik hissi veren kokusu sayesinde Latincede “yıkamak” anlamına Lavare den almaktadır.
Uygulanacak bölge özelliklerine göre, su, bitkisel yağ krem veya losyon içerisinde seyreltilerek:
Lavanta yağı yanık, yara, sivilce ve egzama olan bölgelerde olumlu sonuçlar verdiği bildirilmektedir.
Tütsü olarak:
Lavanta yağı nezle, grip, anjin ve bronşite iyi geldiği bildirilmekte geleneksel olarak kullanılmaktadır.

Lavanta Yağının Faydaları

Lavanta yağı uzun yıllardır insanlar tarafından faydalanılan bir yağdır. Lavanta yağının faydalarını aşağıda bulabilirsiniz.
  1. Kuru ve çatlak deri lavanta yağı ile ovulursa nemlenir ve çatlakları kapanır.
  2. Koltukaltına sürülen 1 damla lavanta yağı tüm dedorantlardan daha etkilidir ve gün boyu kalıcıdır.
  3. Saç kepeğinde, kafa derisini lavanta yağı ile ovmak kepekleri giderir.
  4. Çatlayan dudaklara 1 damla lavanta sürmek çoğu zaman yeterlidir.
  5. Soğuktan olan uçuklara 1 damla lavanta yağı sürün.
  6. Yanıklarda bir damla lavanta yağı acıyı azaltacaktır.
  7. Ağrıyan ayakları içine 2 damla lavanta yağı eklenmiş bir leğende dinlendirmek yorgunluğunu alacaktır.
  8. Kesik ve yaralarda bir kaç damla damlatılması bakterileri öldürür ve yarayı temizler.
  9. Böcek ve arı sokmalarında şişme ve kaşınmayı azaltmak için üzerine 1-2 damla lavanta yağı koyulur.
  10. Burun kanamasını durdurmak için bir beze birkaç damla lavanta yağı damlatılarak bir küp buza sarılarak burna dıştan koyulması yeterlidir.
  11. Lavanta yağı damlatılan bir bezi sıkma esnasında çamaşır makinesine koyduğunuzda hem yumuşatacak hem de hoş koku verecektir.
  12. Keten kumaşların arasına lavanta yağı damlatılmış bir peçete koyulması böceklenmesini engeller.
  13. Göz yaşarması sıklığında burun üstünün lavanta yağıyla ovulması yeterlidir.
  14. Bir kaç damla lavanta yağı karıştırılmış su güneş yanıklarına iyi gelir.
  15. Taşıt tutmalarında kulak arkası ya da göbek deliği çevresine lavanta yağı bulantıyı engelleyecektir.
  16. Egzama ve dermatitte sorunlu alanın lavanta yağı ile ovulması sorunu hafifletir.
  17. 1-2 damla lavanta yağı damlatılmış bir yastık uyku sorunlarını hafifletir.

Lavanta Yağı İçeriği

Lavanta Yağında bulunan uçucu içerikler yağın ana bileşimini oluşturur. Dünya standartlarında bir Lavanta yağının içeriği şöyledir;
İÇİNDEKİLER
Kompozisyon

ORAN
Terpenler /
Monoterpenols
Linalool
%28.92
terpinol
%0,90
Terpinen-4-ol
%4.32
Portakal çiçeği esansı
%0,20
Lavandulol
%0.78
Terpenler /
Terpene esterleri
Linalil asetat
%32.98
Geranil asetat
%0.60
Neril asetat
%0,32
Okten-3-yl-asetat
%0,65
Lavandulyl asetat
%4.52
Terpenler / Monoterpenler
Mirsen
%0.46
E- ocimene
%3.09
Z- ocimene-
%4.44
fellandren
%0.12
Terpenler /
Sesquiterpenler
karyofillen
%4,62
farnesen
%2.73
Germacrene
%0.27
Ketonlar
Kâfur
%0.85
Octanone-3
%0.72
Cryptone
%0.35

Lavanta Yağının Faydaları

Bir çok faydası bulunan hoş kokulu uçucu bir yağ olan lavanta yağı ülkemizde oldukça fazla üretilmektedir. Daha çok ihraç edilen bu yağın malesef piyasada orjinali yerine esansı satılmakta dolayısıyla lavanta yağı kullanıcıları yağın faydalarından yeterince yararlanamamaktadır. Lavanta yağı kozmetik olarak kullanılan bir yağdır.
Önemli bir uyarı esansiyel yağları içmeyiniz. Yağların faydaları vb. konularda internette ve sağda solda kulaktan dolma bilgiler mevut, ancak bunların çoğu fayda değil zarar verebilir, uçucu yağları içmeyiniz bu yağlar yapıları gereği içildiği zaman tehlikeli olmaktadırlar. Lavanta yağı neye yarar sorusunun cevabını aşağıda sizler için yazdık.

Lavanta Yağı Gerginlik

lavanta yağı gerginliğe ve strese iyi gelen bir yağdır. Lavanta yağından bu açıdan faydalanacaksanız, buhar ve tütsü olarak kullanabileceğiniz gibi, bir bezin içerisine koyacağınız lavanta tanelerinin üzerine bu yağı dökerek evinizde doğal bir koku verici yapabilirsiniz. Ayrıca lavanta sabunu gibi sabunlarla duş alabilirsiniz.

Lavanta Yağı Uyku

Lavanta yağı uyku problemlerinde oldukça etkili bir yağdır. Yastığınızın altına damlatacağınız bir kaç damla lavanta yağı daha iyi bir uyku çekmenize yardımcı olacaktır. Lavanta yağını uykudan önce alacağınız duşta da kullanabilirsiniz. Lavanta yağının sinir yatıştırdığı, gerginlik ve stresi azalttığı için uyumaya faydalı olduğu bilinmektedir.

Lavanta Yağının Cilde Faydaları

Lavanta yağı yapısı gereği ciltteki mikrop ve bakterilere karşı oldukça etkilidir. Bu yüzden sivilce gibi yağlı cilt problemlerinde kendisinden faydalanılmaktadır. Lavanta yağının sivilceleri azalttığı bilinmektedir. Lavanta yağı siğil, uçuk gibi durumlarda da cilt bakımında kullanılmaktadır. Ayrıca sedefte diğer yağlara takviye edici amaçlarla kullanılmaktadır.

Lavanta Yağının Saça Faydaları

Lavanta yağı saç bakımında kullanılan bir yağdır. Basta yağlı ve kepekli saçlar olmak üzere saç derisi sorunları olan saç tiplerinde lavanta yağından faydalanılmaktadır. Seboreik dermatit gibi saç derisi problemlerinde lavanta yağı çay ağacı yağıyla birlikte faydalanılan yağlardandır. Saçtaki yağlanmayı azalttığı bilinen bir yağdır lavanta yağı.

 

Lavanta Yağı Vücut Bakımı

Lavanta yağı ile vücut bakım ürünlerinizi zenginleştirebilirsiniz. özelikle kokusu sayseinde body lotion ve kremlerinize ilave ederseniz oldukça hoş bir koku elde edersiniz ve vücutta koku yapan bakterileri azaltıcı etkilerinden faydalanabilirsiniz. Lavanta yağını koku üreten bölgelere güneş görmemek kaydıyla direkt uygulayabilir ayak bakımında lavanta yağından faydalanabilirsiniz.

Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır

 

Esansiyel bir yağ olan lavanta yağı, genellikle kozmetik amaçlarla kullanılır. Saf biçimde kullanılan bu değerli yağ, çeşitli yağlarla karıştırılarak veya kozmetik ürünlerin içerisine ilave edilerek kullanılır. Lavanta yağından istediğiniz faydayı elde etmek istiyorsanız kullandığınız lavanta yağının orjinal olmasına özen göstermelisiniz. Maalesef ülkemizde lavanta yağı diye satılan yağların büyük çoğunluğu orjinal yağ değil yapay lavanta esansıdır. Bu durumda lavanta yağı kullanan tüketiciler saf yağ yerine esans kullandıkları için yağdan faydalanamamaktadırlar.
Lavanta Yağı Cilde Kullanımı
Lavanta yağını cildinize saf olarak sürmemeye özen gösteriniz, uçucu olan lavanta yağı cildinize ağır gelebilir. Aşağıda lavanta yağının cildinizde kullanımlarına ilişkin bilgiler vereceğiz.

Sivilcelere Lavanta Yağı Kullanımı

Sivilceler için lavanta yağını diğer yağlarla karıştırarak kullanabilirsiniz. Sivilceler için şu karışımı yapabilirsiniz.
Malzemeler:
30 ml jojoba yağı
10 ml lavanta yağı
10 ml çay ağacı yağı
Bu yağları iyice çalkalayın sabah akşam yüzünüzü yıkadıktan sonra bu yağ karışımını 1-2 damla olmak kaydıyla sivilceli bölgelere sürünüz.

Lavanta Yağının Uçukta Kullanımı

Herpes simpleks olarak da adlandırılan uçuk için lavanta yağını kullanabilirsiniz. Aşağıdaki tarif bir hayli işinizi görecektir.
Malzemeler:
30 ml hindistan cevizi yağı
10 ml lavanta yağı
10 ml çay ağacı yağı
10 ml e vitamini
Malzemeleri iyice karıştırın fırsat buldukça uçuklu bölgeye uygulayın.

Siğil İçin Lavanta Yağı

Lavanta yağı siğillere iyi gelen bir yağdır, ayrıca HPV gibi genital siğiller üzerinde de etkilidir. Siğiller için lavanta yağını şu şekilde kullanabilirsiniz.
30 ml hindistan cevizi yağı
10 ml lavanta yağı
10 ml çay ağacı yağı
10 ml tarçın yaprak yağı
Yağları iyicek karıştırın, sonra siğil olan bölgelere sabah akşam uygulayın. Aldığınız yağların orjinal olması önemli bunu gözardı etmeyiniz.

Sedef İçin Lavanta Yağı Kullanımı

Sedef gibi bir probleminiz varsa lavanta yağından faydalanabilirsiniz.
Malzemeler:
50 ml hindistan cevizi yağı
50 gr shea butter
10 ml lavanta yağı
10 ml e vitamini
Katı yağları benmari usulü eritin ve yağlar soğuyunca lavanta yağı ve e vitamini ilave edin. Sedefli bölgelere bu karışımı sürebilirsiniz.
Lavanta Yağı Saça Kullanımı
Lavanta yağı saç bakımlarında kullanılan bir yağdır. Özellikle saç derisi bakımında yararlanabileceğiniz bir yağ olup aşağıdaki şekillerde kullanabilirsiniz.
Seboreik Dermatit Lavanta Yağı
Saçınızda seboreik dermatit varsa, lavanta yağını diğer yağlarla karıştırıp kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
30 ml jojoba yağı
30 ml macadamia yağı
10 ml lavanta yağı
10 ml çay ağacı yağı
10 ml limon yağı
Yağları bir şişeye dökün ve iyice çalkalayın. Yıkanmadan 15 dakika önce saç derinize uygulayacağınız yağ karışımı saç derinizi oldukça rahatlatacaktır.

Lavanta Yağı Saç Uzatma

Bir çok kadın lavanta yağının saç uzattığını düşünmektedir. lavanta yağını sinameki, turp gibi saç uzatıcı bakım kürleri yaptığınızda diğer malzemelerin içerisine ilave ederek kullanabilirsiniz. Böylece lavanta yağı sinameki ve turp gibi kötü kokuları bastırmanıza yardımcı olacaktır.

Lavanta Yağı Deodorant

Lavanta yağının kötü koku oluşumunu önleyici ve bastırıcı özellikleri bilinmektedir, bu yüzden doğal deodorant yaparken lavanta yağından faydalanılır.
Malzemeler:
100 gr şap
100 ml hindistan cevizi yağı
10 ml lavanta yağı
10 ml çay ağacı yağı
10 ml limon yağı
Katı hindistan cevizi yağı benmari usulü eritilir, içerisine pudra şekeri kıvamına getirilen şap bu karışıma ilave edilir, karışım 1-2 dakika boyunca karıştırılır. Ardına çay ağacı, limon, lavanta yağları ilave edilip bir kavanoza konulup ağızı sıkıca kapatılır. İhtiyaç  bu kavanozdan doğal deodorantınızı  kullanabilirsiniz.
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş

Sivilce ile ilgili bu blogda yazılan yazılar genel bilgilerin derlenmesi sonucu oluşan bilgilerdir. Bu blog hastalık teşhis veya tedavisi amacı taşımaz. Bir cilt sorununuz varsa ilgili doktora muayene olunuz. Blogda yazılan kozmetik uygulama vb. tariflerin insanları yönlendirmek gibi bir amacı yoktur. Yazdıklarımız bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa ulaşmakla yukarıda yazdığımız durumları kabul etmiş olursunuz. Blogumda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir.

Benzer Yayınlar

Lavanta Yağı
4/ 5
Oleh

Soru Sor
avatar
27 Ekim 2016 19:01

Çok faydalı bilgiler teşekkür ederiz:)

Cevapla
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş